QWAN KI DO - CO VO DAO - TAM THE - VU LAN

METODE TRADITIONALE CHINO VIETNAMEZE

Viaţa Maestrului PHAM XUAN TONG

 

Într-o zi, chemat fiind în Go Vap (un cătun din sudul Vietnamului) pentru a-şi oferi îngrijirile, Maestrul CHAU QUAN KY este surprins de o furtună. Încercând cu greu să-şi apere plantele medicinale, atenţia este atrasă de vocea unui copil de 10 ani, care îi oferea ospitalitate. Numele său era PHAM XUAN TONG (născut pe 17 iulie 1947 în Ninh Binh - o localitate din sudul Vietnamului). Mişcat de bunătatea acestui copil, Maestrul îl întreabă când s-a născut, şi, după ce-i face harta cerească (horoscopul chinezesc), îi roagă pe părinţii acestuia să-i încredinţeze băiatul pentru a-l învăţa, dacă va merita, Artele Marţiale Chinezeşti.

Perioada ce a urmat a fost foarte grea pentru tânărul PHAM XUAN TONG... Programul zilnic de pregătire consta din antrenamente foarte grele, după orele de şcoală. În primii doi ani, antrenamentul cuprindea numai poziţii de bază...

De la 14 ani durata antrenamentului a crescut la 4 ore pe zi...La vârsta de 14 ani, tânărul Tong a învăţat de la Maestrul CHAU QUAN KY medicină tradiţională chineză, fitoterapie, acupunctură şi osteopatie. Tot acum promovează examenul SO-CAP (Centura Neagră 1 Dang), un grad neobţinut până atunci de un practicant aşa de tânăr. Totodată a învăţat şi Artele Marţiale vietnameze de la unchiul său Maestrul PHAM TRU, ca o moştenire de familie. A fost instruit şi de prietenii unchiului său, Maeştrii LONG HO HOI şi PHAN TRANH SU, care l-au ajutat să-şi lărgească orizontul de cunoştinte deja foarte vast şi să se perfecţioneze în tehnicile dobândite.

La 19 ani are deja mai multe victorii pe plan naţional... La sugestia Maestrului său, s-a dedicat cercetării individuale în domeniul Artelor Marţiale.

În 1966 a devenit instructor sportiv de Arte Marţiale la Institutul Tehnologic Don Bosco din Go Vap şi mai apoi la Liceul Chan Phuoc Liem. Aici a trăit în aceeaşi atmosferă de studiu din perioada copilăriei, când la rândul său era elev. La propunerea Maestrului LONG HO HOI a fost invitat să adere la Colegiul Naţional de Antrenori.

La 20 de ani, după ce abandonează competiţia, este selecţionat în echipa naţională de antrenori înfiinţată pe lângă Federaţia Vietnameză de Arte Marţiale. În acelaşi timp studiază medicina tradiţională, fitoterapia, presopunctura, osteopatia, masajul, muzica ...

La vârsta de 21 de ani a absolvit examenul Trung-Cap, echivalentul celui de-al cincilea Dang.

În 1968 Maestrul Pham Xuan Tong pleacă în Franţa pentru a-şi completa studiile în domeniul educaţiei fizice. Aici, datorită puterii sale de muncă, curajului, competenţei şi calităţilor sale pedagogice deosebite, a fost considerat ca unul dintre cei mai mari experţi în Arte Marţiale Vietnameze din Occident.

După trecerea în nefiinţă a Maestrului său, Maestrul PHAM XUAN TONG a fost desemnat de acesta succesor testamentar al şcolii sale. Dar datorită distanţei fizice, precum şi a modestiei sale, Maestrul PHAM XUAN TONG l-a rugat pe fostul său coleg, Maestrul PHAM MINH KINH să îndeplinească această datorie de onoare în locul său. 

Tot acum, Maestrul PHAM XUAN TONG împreună cu şcoala sa de Arte Marţiale şi cu Maeştrii QUACH VAN KE, NGUYEN TAN DANG, LE DAI HOAN şi BAO TRUYEN au aderat la "Tong Hoi Vo Hoc Viet Nam", Federaţia Vietnameză de Arte Marţiale.

În 1973, împreună cu Colegiul Maeştrilor de Arte Marţiale Vietnameze din Occident, el a fondat în Europa Asociaţia de Arte Marţiale Viet Vo Dao. Aceasta includea cele patru mari şcoli din Vietnam: Han Bai, Vo Vi Nam, Thanh Long şi Quan Ky (şcoala Maestrului Tong, el fiind singurul reprezentant al acesteia). A fost desemnat Director Tehnic International al Consiliului Maeştrilor, achitându-se cu onoare de această sarcină timp de aproximativ 8 ani, timp în care a obţinut gradul internaţional de 8 Dang.

În 1981 a decis să demisioneze şi să se dedice în exclusivitate şcolii sale, îndeplinindu-şi astfel datoria de onoare ce i-a lăsat-o Maestrul său prin testament.

Printr-un progres continuu şi sprijinit de prietenii săi, în 1981 Maestrul PHAM XUAN TONG a fondat Uniunea Mondială de QWAN KI DO (World Union of QWAN KI DO). 

 

Maestrul PHAM XUAN TONG este o legendă vie în istoria Artelor Marţiale vietnameze. Într-un mod deosebit el a ştiut să îmbine originea şi moştenirea sa culturală. A avut privilegiul de a învăţa de la Maestrul Chau Quan Ky stilurile chinezeşti, iar de la unchiul său, Pham Tru, stilurile tradiţionale vietnameze de Arte Marţiale. În anul 1968 a sosit în Franţa, pentru a-şi completa studiile de anatomie, fiziologie, etc., luând astfel contact şi cu civilizaţia europeană, reuşind să se adapteze la mentalitatea de aici. Astfel, prin reunirea celor trei culturi (chineză, vietnameză şi europeană) el a creat o metodă de recunoaştere internaţională, în care se întâlnesc experienţa şi învăţăturile pe care le-a acumulat de-a lungul timpului, atât ca elev, cât şi ca maestru. Această metodă a Artelor Marţiale se numeşte QWAN KI DO - QUAN KHI DAO (denumirea vietnameză). 

Pretutindeni în lume, demonstraţiile de Arte Marţiale ale Maestrului PHAM XUAN TONG au fost primite cu entuziasm de publicul spectator, lucrul acesta făcându-l celebru în toată lumea. Dar în ciuda faimei dobândite, el a rămas credincios idealurilor de prietenie, generozitate şi modestie, precum şi culturii vietnameze. Aceasta i-a permis să se înconjoare de oameni care l-au apreciat, l-au susţinut şi l-au ajutat în munca sa de creare a stilului QWAN KI DO şi de organizare a acestuia. Excelenţa sa Le Kinh Tai, ambasador delegat al Vietnamului pe lângă UNESCO, a semnat o scrisoare deschisă prin care a elogiat extraordinara muncă şi realizările Maestrului Pham Xuan Tong. Publicaţiile occidentale de Arte Marţiale dimpreună cu publicaţii de profil din ţara sa natală (Lao Dong, The Thao, Dai Doan Ket, Phu Nu, etc.) au recunoscut valoarea metodei QWAN KI DO şi meritele realizatorului său. 

În prezent, Maestrul PHAM XUAN TONG este responsabil pe Departamentul Sport în cadrul Primăriei oraşului Toulon din Franţa, fiind însărcinat şi cu pregătirea fizică de specialitate a forţelor de poliţie din localitate. Totodată el continuă munca de promovare a culturii şi artei vietnameze, alături de metoda QWAN KI DO. Acest lucru se realizează prin intermediul Federaţiei Internaţionale de Qwan Ki Do (International Qwan Ki Do Federation) care este reprezentată în peste 20 de ţări. Printre acestea se numără şi Vietnamul, care a fost inclus în marea familie a QWAN KI DO-ului, odată cu redeschiderea şcolii Maestrului Chau Quan Ky din această ţara.
Realizările obţinute şi calităţile umane incontestabile ale Maestrului Pham Xuan Tong i-au adus recunoaşterea  oficială a autorităţilor publice, prin decernarea unor premii şi medalii de excelenţă, după cum urmează:

- Medalia de argint a Ordinului Steaua Civică Naţională Franţa 1982
- Marele Premiu Umanitar al Franţei 1983
- Membru al Academiei de Ştiinţe din Roma 1981
- Prezentare excepţională a Delegaţiei Permanente a Ambasadei Vietnamului pe lângă UNESCO la Paris 1991
- Ales Maestru al anului 1982 şi Maestru şi Personalitate al anului 1983, după aprecierile revistelor Samurai-Banzai şi Sportivo.
 
 
 

Aceste informaţii au fost preluate din site-ul oficial al Federaţiei Internaţionale de Qwan Ki Do           http://www.qwankido.org